Ook gezond eten leer je op school

1. Jong begonnen is half gewonnen

Wie van jongs af aan gezonde voeding leert kennen en er toegang toe heeft, heeft later meer kans op een gezonde levensstijl. In theorie klinkt dat heel logisch. Toch bevat de gemiddelde lunchtrommel weinig variatie, onvolledige maaltijden en snelle suikers. 

Dat moet beter. En met warme maaltijden op school kan het ook beter. A-malop verzorgt op verschillende scholen gezonde en gevarieerde maaltijden. De maaltijden bevatten minder suikers, zijn volwaardig en verzadigd. Zo hebben ze niet alleen een positief effect op de concentratie, maar ook op mondgezondheid en de strijd tegen overgewicht.

2. Kinderen nieuwe smaken leren kennen

We hebben allemaal onze favoriete gerechten, maar ook ingrediënten die we nooit in huis halen. Warme schoolmaaltijden zijn daarom de perfecte manier om je kinderen nieuwe smaken te laten ontdekken. Op aanraden van het Vlaams Instituut Gezond Leven maken we onze warme schoollunches uitsluitend met verse seizoensgroenten. Dat resulteert in een roterend 6-weken systeem met 32 verschillende seizoensgebonden groenten. Zo is er dus altijd variatie en een ton aan smaken om te ontdekken.

3. Schoolmaaltijden bevorderen gelijkheid

Educatie over gezonde voeding is belangrijk. Maar gezonde voeding voor iedereen toegankelijk maken is minstens even belangrijk. Dat is voor heel wat gezinnen in kansarmoede vandaag nog niet het geval. Nog te veel kinderen komen met een lege brooddoos naar school. Zelfs ’s avonds hebben ze vaak geen toegang tot een warme, laat staan gevarieerde maaltijd.

Wanneer iedereen op school voor dezelfde warme lunch kan aanschuiven, valt een groot deel van dit onderscheid weg.
Bovendien blijkt uit studies ook een volwaardige maaltijd niet alleen bijdraagt aan de gezondheid, maar ook aan de concentratie van schoolkinderen. Warme schoolmaaltijden zijn dus essentieel om elk kind gelijke kansen te bieden.

4. Warme maaltijden zorgen voor inclusie op school

Naast gelijke kansen is ook culturele inclusie op school essentieel. Door verschillende eetgewoonten te betrekken, zorg je ervoor dat elk kind zich thuis voelt op school. Bovendien is die inclusie ook nog eens enorm verrijkend.
Daarom voorziet A-malop scholen van standaardmenu’s, maar ook halalmenu’s en menu’s met extra groenten. En natuurlijk houden we ook rekening met allergieën.

5. Het is super praktisch

De warme lunches van A-malop worden wekelijks koelvers geleverd. Tijdens de middagpauze hoeven ze dus enkel nog opgewarmd te worden. De porties zijn al uitgeteld en volledig op maat. Je hebt er echt minimaal werk aan. Super handig dus voor scholen. Daarnaast zijn de gezonde schoolmaaltijden ook echt iets waarmee je als school kan uitpakken.

Ook voor ouders brengen warme schoolmaaltijden een groot voordeel mee: tijdsbesparing en ontzorging. Draai het of keer het hoe je wilt, ochtenden met kinderen zijn chaotisch. Dus best handig als je niet nog elke morgen brooddozen hoeft te maken.
Bovendien krijgen kinderen tijdens hun warme maaltijd op school al een flinke portie groenten en vitamines binnen. Zo ligt er minder druk op het avondeten. Je hoeft niet elke avond uitgebreid te koken. En ook als je kinderen ‘s avonds moe zijn en weinig eten is dat niet erg. 

6. Warme schoolmaaltijden zijn duurzaam

Tenslotte zijn warme maaltijden ook een ideale manier om met jouw school op duurzaamheid in te zetten.
Op aanraden van het Vlaams Instituut Gezond Leven zijn schoolmaaltijden altijd bereid met seizoensgroenten. Zo verkrijg je dus automatisch een veel kleinere ecologische voetafdruk per maaltijd.

Daarnaast stemt A-malop ook al zijn porties af op de leeftijd en behoeften van leerlingen. De porties die je nodig hebt, warm je op. De rest kan je tot wel 28 dagen koelvers bewaren. Zo vermijden we samen voedselverspilling.

Ook minder vlees eten is goed voor het milieu. Daarom bevatten onze standaardmenu’s elke maand 1 vegetarische maaltijd. Op die manier maken leerlingen kennis met vegetarische gerechten en kunnen ze, als ze dat willen, ook overschakelen op een volledig vegetarisch menu.

Gezonde schoolmaaltijden

Helemaal overtuigd van warme maaltijden op school?

Goed, wij bij A-malop ook!

Werk je zelf in een school? Of wil je warme maaltijden bij jouw kind op school? Laat hier jouw naam en die van de school achter, dan nemen wij contact op.

 

Neem vrijblijvend contact op