Gezond eten op het werk: 7 tips voor werkgevers

 

1. Creëer een leuke lunchruimte

Gezonde voedingskeuzes kan je niet verplichten. Wat je wel kan doen: een gezellige eetomgeving voorzien. Zo voorkom je dat je werknemers ‘snel-snel’ en ongezond achter hun bureau eten. Daarnaast is samen lunchen ook een heel simpele manier om de werksfeer en het groepsgevoel te versterken.

Zorg voor een omgeving waarin tijd en aandacht aan voeding kan besteed worden. Kleed de ruimte sfeervol aan, maak het gezellig en aantrekkelijk. Eigenlijk is het heel simpel: wil je niet dat je werknemers alleen maar ongezonde microgolf maaltijden eten? Voorzie dan meer dan alleen een microgolf in de lunchruimte.

2. Bied zelf gezonde werklunches aan

Een volwaardig middagmaal bevat alle voedingsstoffen: koolhydraten, vitaminen, voedingsvezels, mineralen, vetten en eiwitten. Het is best optimistisch te verwachten dat je werknemers al die voedingsstoffen in hun lunch verwerken. Zo’n maaltijd voorbereiden vergt immers heel wat extra tijd en inspanning.

Wil je gezonde keuzes aanmoedigen, maak ze dan gemakkelijker dan ongezonde keuzes: bied zélf gezonde werklunches aan. Stel in samenwerking met een diëtist lekkere maaltijden samen op maat van jouw bedrijf. Zo hoeven je werknemers ‘s middags alleen maar de voeten onder tafel te schuiven, makkelijker kan niet.

3. Get creative

“Gezonde maaltijd met koolhydraten, vitaminen, voedingsvezels, mineralen, vetten en eiwitten”
Daar krijgt niemand honger van. 

Stel gezonde voeding voor op een leuke, creatieve manier. Vertel een verhaal: waarom is deze maaltijd zo goed voor je, waar komen de ingrediënten vandaan? Geef de menu’s leuke namen en koppel ze aan positieve boodschappen. Je hoeft niet meteen alle ongezonde voeding uit je bedrijf te verbannen, zorg er gewoon voor dat gezonde voeding aantrekkelijker gepresenteerd is.

4. Betrek je werknemers

Als je warme maaltijden op het werk voorziet, maak de menu’s dan in samenwerking met en op maat van je personeel. Houd rekening met allergieën, bied vegetarische en halal alternatieven aan, en voorzie ook biologische opties en dieetgerechten. Hoe inclusiever het aanbod, hoe beter. Zo maak je iedereen enthousiast voor een gezonde werkomgeving.

5. Maak water de logische dorstlesser

Niet alleen je kantoorplanten hebben water nodig. Herinner je werknemers er regelmatig aan dat er meer is dan koffie. Want voldoende water drinken is niet alleen essentieel voor een gezonde levensstijl, het stilt ook je hongergevoel. Wie meer water drinkt, heeft vanzelf minder behoefte aan snacks. 

Met een beetje subtiele nudging maak je van water de logische dorstlesser op kantoor: zet de koffiemachine uit het zicht en plaats waterkannen op de tafels. 

Meer variatie? Voorzie een ruim assortiment thee, of pimp je water met munt, limoen, citroen, komkommer, bessen, …. Elke dag een andere smaak, daar moét je toch van geproefd hebben?

6. Gezonde snacks en tussendoortjes

Snacken gebeurt toch, dus zorg dat er ook gezonde snacks beschikbaar zijn. Zet een mand met vers fruit in het zicht. Bied fruitsla aan, of wat dacht je van snoepgroentjes?

Je hoeft niet alle snelle suikers uit de automaat te bannen, maar plaats gezonde tussendoortjes op ooghoogte. Zo vergroot je de kans dat je werknemers ook eens voor een rijstwafel, granenkoek of portie noten kiezen. Hetzelfde geldt voor de frisdrankautomaat, plaats suikervrije frisdranken, vitamine drankjes en smoothies op ooghoogte.

Tenslotte, een eenvoudige manier om de verleiding van de snoeppot te beperken: vervang hem door een ondoorzichtig exemplaar.

7. Werk samen met A-malop

Gezonde werklunches zijn de sleutel naar een gezond bedrijf. Maar er komt heel wat planning en administratie bij kijken. A-malop staat klaar om je daarbij te helpen. Zo zijn je werknemers verzekerd van gezonde warme maaltijden, en jij van gemoedsrust en flexibiliteit. 

Gezonde voeding moet voor iedereen toegankelijk zijn, dus zorgen we voor gunstige prijzen en inclusieve menu’s. Met onze 32 verschillende seizoensgroenten is variatie gegarandeerd!
We werken samen met een diëtist en houden rekening met allergieën en voorzien halal menu’s, vegetarische menu’s, biologische opties en dieet gerechten. 

Die menu’s leveren we wekelijks koelvers bij jou op kantoor. Even opwarmen en klaar. Zo makkelijk het zijn!

warme maaltijd op het werk

Benieuwd naar wat onze warme werklunches voor jouw bedrijf kunnen betekenen?

Neem vrijblijvend contact op