Wat zijn de oorzaken?

Ouderen hebben doorgaans minder eetlust. Dat kan komen door een minder actieve levensstijl, verminderde geur- en smaakzin en vertraagde verteringsstelsel. Maar daarnaast zijn er nog allerlei andere oorzaken die we niet uit het oog verloren mogen verliezen.

Een groot aantal ouderen kampt met mond of gebitsproblemen. Dat maakt kauwen en slikken flink lastig. Ook ziekte, depressie, eenzaamheid, rouw, dementie, verwardheid en bepaalde medicatie kunnen de eetlust verminderen en het eetpatroon volledig ontregelen.

 

Oplossingen voor en preventie van ondervoeding

Om zowel oplossingen te bieden als het probleem preventief aan te pakken, moeten we vanuit de woonzorgcentra op meerdere factoren inzetten. Wij maakten alvast een lijstje met concrete tips:

 

Zorg voor een persoonlijke aanpak

Verschillende ouderen kunnen om verschillende redenen met ondervoeding kampen. Alles start dus met een persoonlijke aanpak met aandacht voor elke individuele bewoner. De ene is misschien geholpen met aangepast bestek, de ander met een goed gesprek. 

 

Pas de menu’s aan

Een voor de hand liggende tip: pas het menu aan aan de noden van de bewoners.
Leidt een bewoner aan smaak- en geurverlies? Zorg dan voor natuurlijke smaakversterkers in de maaltijd. Serveer bewoners met slik- en kauwproblemen maaltijden met aangepaste consistentie en genoeg sauzen. Voorzie tenslotte ook verschillende dieetmenu’s en halal gerechten. 

 

Creëer een leuke maaltijdbeleving

De beste manier om onze ouderen meer te doen eten, is de maaltijden aantrekkelijk maken. Presenteer het eten dus aantrekkelijk, en doe hetzelfde met de ruimte waarin je het serveert.
Richt de eetruimte comfortabel in. Schep een gezellige sfeer, speel muziek, en laat in de dagplanning genoeg ruimte voor het eetmoment. Zo wordt eten een sociaal event waar bewoners naar uitkijken.

Ga voor eiwitten, calorieën en water

Eiwitten zijn dé bouwstof van het lichaam. Ze zorgen voor spierbehoud, betere wondgenezing en helpen weer aankomen. Zo worden onze ouderen vanzelf weer mobieler en weerbaarder. Zet dus in op eiwitrijke voeding zoals kip, vlees, linzen, ei, melkproducten, bonen,… Daarnaast kan je ook je sauzen en soepen eiwitrijk maken door ze te binden met room. 

Om terug een energiek gevoel te krijgen is ook calorierijke voeding een must. Vervang brood eens voor sandwiches, biedt energierijke natuurlijke hapjes aan of zorg voor limonades en sappen.

Tot slot is ook genoeg drinken belangrijk: in totaal zo’n 1,5 liter per dag. Dat lijkt veel, maar is best haalbaar als je de vochtinname verdeeld over de dag. Zo stimuleer je een goede nierwerking en worden afvalstoffen uit het lichaam verwijderd. Zet bewoners aan om meer te drinken door water met een smaakje aan te bieden. Voorzie ook steeds rietjes of aangepaste bekers voor minder mobiele bewoners.

 

Betrek bewoners en familie

Voer je als woonzorgcentrum veranderingen door in het voedselbeleid? Betrek dan steeds de bewoners en hun familie. Bespreek de menu’s, zorg voor inspraak en voorzie feedbackformulieren om regelmatig naar de reacties te peilen. Zo raken de maaltijden en maaltijdbeleving steeds beter afgestemd op de noden van bewoners. Dé manier om ondervoeding in woonzorgcentra aan te pakken.

 

Volg de resultaten op

Inspanningen leveren om het ondervoeding in woonzorgcentra tegen te gaan is noodzakelijk. Minstens even belangrijk als die inspanningen, is het opvolgen van hun resultaten. 

Organiseer 2-wekelijkse weegmomenten om het gewichtsverloop en BMI van bewoners op te volgen. Komt er een nieuwe bewoner bij, maak dan al bij de intake een nulmeting. Zo kan je het gewicht nauwlettend opvolgen en ingrijpen wanneer nodig.

cateraar woonzorgcentra

Vraag hulp aan A-malop

De werkdruk in onze woonzorgcentra ligt torenhoog. Er is een gigantisch personeelstekort waardoor aanpassingen in het voedselbeleid vaak onhaalbaar zijn. 

A-malop kan daar als externe cateraar bij helpen. 

In samenwerking met diëtisten en klanten stellen we verse en voedzame menu’s op. Daarbij werken we steeds met seizoensgroenten en volledig volgens de richtlijnen van het Vlaams Instituut Gezond Leven. 

De maaltijden worden bereid op maat van elke bewoner en wekelijks koelvers geleverd. Eenmaal aangekomen hoeven ze enkel nog opgewarmd te worden.
Zo verlichten we de druk op het zorgpersoneel en verzekeren we bewoners van gezonde, gevarieerde en aangepaste maaltijden.

 

Een mooie oude dag, begint bij een gezonde maaltijd. Laten we samen ondervoeding bij onze ouderen aanpakken!

 

Neem vrijblijvend contact op